2010-12-09 00:54:47• hírek • Kocsis Zoltán

Lagymatag, de szép döntetlen

Szerda este a csoportkör hatodik fordulójával búcsúzott a labdarúgó Bajnokok Ligája a 2010-es esztendőtől. És búcsúzott a Kolozsvári CFR is, nem csak az évtől, hanem az európai kupáktól is, ám a Roma elleni döntetlennel mindenképpen szépen zárta a szezont a vasutas gárda. Elmaradtak a komoly meglepetések, így továbbjutott a Sahtar és az Arsenal, megszakadt viszont a Chelsea sorozata.

A becsület, az önbecsülés és néhány százezer euró - ez volt a tétje a Roma elleni meccsnek a CFR számára, míg az olaszoknak szándékukban állt legalább egy pontot szerezniük, hogy továbbjutásuk ne forogjon veszélyben. Érdemes megjegyezni, hogy mindkét együttes kapujában változás történt a legutóbbi találkozóhoz képest és egyaránt román hálóőr kapott lehetősget: az erdélyieknél a bizonytalankodó Nuno Claro helyét Stancioiu vette át, mag az olaszoknál Julio Sergio a bemelegítés közben sérült meg, így a román válogatott Lobont állhatott a gólvonalra.

Az első félidő nem hozott túlságosan komoly iramot, a lagymatag, kényelmes passzolgatást néha az olaszok pörgették fel kissé. Nekik volt sürgősebb, Totti szabadrúgásai és Castellini helyzete után pedig meg is szerezték a vezetést. A 21. percben de Zerbi vesztett labdát a középpályán, a hazaiak reklamáltak, eközben viszont Simplicio kiugratta Borriellót, aki egy az egyben nem hibázott. Újabb huszonegy perccel később a CFR centikre került az egyenlítéstől, ám Edimar beadása után de Zerbi az ötös vonaláról Lobontba lőtte a labdát.


Borriello szerezte a Roma gólját, de őrzője, E.Koné is jól játszott fotó: uefa.com
Borriello szerezte a Roma gólját, de őrzője, E.Koné is jól játszott fotó: uefa.com


A szünet után kissé aktívabbá vált a Kolozsvár (a rómaiak nyilván tudták, hogy a Basel vesztésre áll és továbbjutásuk nem forog veszélyben), Culio, Bastos és főleg Traoré révén többször is közel kerültek az egyenlítéshez. Igaz, közben a másik kapu előtt Borriello és Totti is kihagyott egy-egy ziccert. A rendkívül kedvetlennek és motiválatlannak tűnő Traoré többször is rossz (mit rossz, pocsék) megoldást választott Lobont kapuja előtt, ám a 88. percben Culio tökéletes beadását a hálóba fejelte, megszerezve ezzel a döntetlennel járó egy pontot csapatának. Annak a CFR-nek, amely idén sem vallott szégyent a földkerekség legrangosabb versenysorozatában, ahol teljesítette azt, ami reálisan elvárható volt. A Bayern elleni hazai és a Basel elleni idegenbeli meccseket leszámítva a román bajnok játékban is több mint elfogadhatót produkált - Rómában és Münchenben csakis az elképesztő balszerencsén múlott, hogy nem okozott meglepetést.

Az E csoport másik találkozóján mellesleg a Bayern München Ribery duplájával és Timoscsuk góljával könnyed, 3-0-ás győzelmet aratott a Basel ellen, így hát a Roma továbbjutása szinte egy percig sem forgott veszélyben.

Az F csoportban viszont semmi az égadta világon nem forgott veszélyben, mivel az már korábban eldőlt, hogy a Chelsea és a Marseille folytathatja a BL-ben, a Szpartak Moszkva az Európa-ligában, a Zsolna pedig kiesett. Az utolsó forduló két kérdése az volt, hogy a Chelsea százszázalékos teljesítménnyel tudja-e befejezni a csoportkört illetve, hogy a Zsolna megszerzi-e első pontját. Nos, mindkét kérdésre nem lett a válasz: a londoniak ugyanis Brandao kései találatának köszönhetően kikaptak Marseille-ben, a szlovákok pedig hiába vezettek Majtán góljával, az oroszok Alex és Ibson révén fordítani és győzni tudtak. A szlovák csapat összesen 19 gólt kapott, amivel beállította a Ferencváros, a Debrecen és a Dinamo Kijev negatív rekordját.

Az E jelű kvartettben az Ajax és az Auxerre távolsági párharcot vívott a harmadik hely megszerzéséért. Ennek első számú feltétele az volt, hogy a franciák nyerjenek a Real Madrid otthonában. Ez azonban elsősorban egy francia csatárnak köszönhetően nem sikerült nekik: Benzema ugyanis a négy spanyol gólból hármat is magára volt - sorrendben a másodikat pedig Ronaldo szerezte. Ennek tükrében az Ajax akár ki is kaphatott volna Milánóban, ám az új edzővel (Frank de Boer) felálló hollandok végül nyerni tudtak a Milan ellen. Az olaszok sokáig csak a lesek számával tűntek ki, míg a hollandok a kialakított helyzeteikkel. A másik félidőben aztán előbb de Zeeuw 18 méterről, majd Alderweireld 20 méterről talált Amelia kapujába, így a remekül játszó Ajax teljesen megérdemelten nyert a motiválatlan, fölényes és öreguras Milan otthonában - ez volt mellesleg a piros-fehérek első győzelme Milánóban.


Rat a helyzet magaslatán: önmga első, csapata 100. BL-gólját szerezte fotó: shakhtar.com
Rat a helyzet magaslatán: önmga első, csapata 100. BL-gólját szerezte fotó: shakhtar.com


A H csoportban elvileg a Sahtar, Arsenal, Braga alkotta hármasból még bárki továbbjuthatott, ám elmaradt az a csoda, amely utóbbit a legjobb 16 csapat közé röpítette volna. Ehhez elsősorban az kellett volna, hogy a portugálok nyerjenek Donyeckben, ám Razvan Rat góljának és gólpasszának köszönhetően a Sahtar végül 2-0-ra diadalmaskodott. A csoda másik része az lett volna, ha a Partizan Belgrád nyerni tudott volna az Arsenal otthonában, ám az ágyúsok van Persie, Walcott és Nasri góljaival legyőzték (és szerzett pont nélkül hagyták) a szerbeket. Ez azt is jelentette, hogy a Sahtar Donyeck révén 11 év után kvalifikálta magát ukrán csapat a BL egyenes kieséses szakaszába.

Eredmények:

E csoport:
Kolozsvári CFR - Roma 1-1
gólok: Traoré (88.), illetve Borriello (21.)
Bayern München - Basel 3-0
gólok: Ribery (35., 50.), Timoscsuk (37.)
A csoport végeredménye: 1. Bayern 15 pont, 2. Roma 10p., 3. Basel 6p., 4. CFR 4p.

F csoport:
Olympique Marseille
- Chelsea 1-0
gólok: Brandao (81.)
Zsolna - Szaprtak Moszkva 1-2
gólok: Majtán (47.) illetve Alex (53.), Ibson (61.)
A csoport végeredménye: 1. Chelsea 15p., 2. OM 12p., 3. Szpartak 9p., 4. Zsolna 0p.

G csoport:
Milan - Ajax 0-2
gólok: de Zeeuw (57.), Alderweireld (66.)
Real Madrid - Auxerre 4-0
gólok: Benzema (12., 72., 88.), Ronaldo (50.)
A csoport végeredménye: 1. Real Madrid 16p., 2. Milan 8p., 3. Ajax 7p., 4. Auxerre 3p.

H csoport:
Sahtar Donyeck
- Braga 2-0
gólok: Rat (78.), Adriano (83.)
Arsenal - Partizan Belgrád 3-1
gólok: van Persie (30.), Walcott (73.), Nasri (77.) illetve Cleo (52.)
A csoport végeredménye: 1. Sahtar 15p., 2. Arsenal 12p., 3. Braga 9p., 3. Partizan 0p.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: